viernes, 14 de diciembre de 2012


AL TALL



Al Tall és va fundar a principis de 1975 AMB Manolo Lledó, Manolo Miralles, Miquel Gil i Vicent Torrent com a Integrants, todos Ells músics autodidactes d'Altres formacions ja extinctes (ques de Lledó, a Els Sols, i de Torrent, a l 'Equip València-Folk) o AMB una discreta carrera en solitari (cas de Miralles) Durant Els primers anys 70.



És un conjunt musical valencià de folk, reconegut per la seva llarga trajectòria, i pioner en la reinterpretació de la tradició musical i sonora de la seva regió a l'estil de la Riproposta italiana, emmarcada dins una concepció mediterrània de la música popular. Vicent Torrent i Manolo Miralles són els dos únics membres fundadors que van formar part d'ell durant tota la seva trajectòria.

La carrera del grup s'estén al llarg de pràcticament trenta-vuit anys, amb més de catorze discos editats al llarg de quatre dècades, sent els seus primers deu anys de trajectòria dels més productius. El dia 19 octubre 2012 anuncien formalment la finalització de la seva activitat artística.






Quan el mal ve d’Almansa

Aquell any 79 veia la llum Quan el mal ve d’Almansa..., el disc més conegut de la banda, i potser el seu projecte més ambiciós: donar a conéixer, per mig de la música, un dels episodis més desconeguts de la història valenciana, la desfeta d'Almansa.

Quien creus és el motiu d’anomenar així el disc? (Batalla d’Almansa)

Les tropes de Felip V (nét de Lluís XIV de França) derroten les de l'arxiduc Carles d'Àustria en el context de la Guerra de Successió Espanyola. Això comportarà que Castella ocupi el Regne de València per dret de conquesta, i així aquest perd tots els seus furs concedits fins aleshores i li són imposats els Decrets de Nova Planta.

Al País Valencià, avui dia encara perdura la dita Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança, rememorant aquesta derrota. Altres dites com ara "De ponent, ni vent ni gent, ni casament" hi poden estar relacionades, encara que el seu origen siga diferent a la derrota d'Almansa.

Qui eren els maulets?

Els Maulets van ser un grup partisà de valencians que donava suport a l'Arxiduc Carles d'Àustria en la Guerra de Successió, i enemics dels botiflers, partidaris de Felip V de Borbó.
Per a les batalles, empraven com clam distintiu el so del corn rugós (Charonia nodifera), el caragol marí més gran de la Mediterrània. Anys després, quan la repressió posterior a la desfeta, tot home que en tinguera un era sospitós d'haver sigut maulet i, per tant, executat.



Què és la Muixeranga?

La muixeranga és un conjunt de danses i castells humans originaris del País Valencià, que tenen el principal lloc de preservació a Algemesí (Ribera Alta), però també existeixen colles i grups a altres diversos indrets de les comarques valencianes.

Busca la lletra creada per Al Tall (Muixeranga) i posa-la al blog juntament amb la canço

   
                                                                   


Des de la nit
brolla la llum
que ens crida a despertar

Som a l'albada
i la terra es manifesta
un país precís
que es fa ben cert
des del somni secular.

Som a l'albada
i la terra es va fent clara,
un antic país
que hem d'endreçar
i portar a l'avenir.

Des de l'hivern
mouen els brots
que l'arbre cobriran de flor.

Des de les serres
a la mar i a les estrelles,
un país ardent
engendrarà
l'enyorada llibertat

Des de la història
ens aguaita la memòria,
un antic país
que hem d'endreçar
i portar a l'avenir.

Poble menut,
harca i juí,
que el dia està arribant
són els nostres fills
qui gestaran
una terra en llibertat.

L'aire està moguent per la
llibertat
i el vent de ponent girarà en
llevant.

Quin significat té aquesta cançó per a un sector del poble valencià

La cançó significa el lliberament del poble, el qual els progenitors del sector, salvaràn de la condemnació del poble.

Fes un comentari personal sobre la cançó Tio Canya d'Al Tall

La cançó el "Tio Canya", representa un estil de cançó molt tradicional a la Comunitat Valenciana, on una persona que li diuen "El Tio Canya", expliquen les seves anècdotes que li han succeït. També m'he adonat, que possiblement és així, com parlaven antigament en els pobles valencians, d'una manera molt pobletana.
La cançó amaga moltes frases interessants, però l'hem de escoltes moltes vegades per averiguarles.

No hay comentarios:

Publicar un comentario